Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tři osudové krize soustředěné v druhém desetiletí 21. století nemůžou zůstat bez následků

O tom, jak důležitým předělem koronavirus bude, rozhodnou další generace, říká historik Jakub Rákosník. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
O tom, jak důležitým předělem koronavirus bude, rozhodnou další generace, říká historik Jakub Rákosník. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

V oboru moderních hospodářských a sociálních dějin patří Jakub Rákosník k nejoceňovanějším historikům současnosti. I když se dívá především do minulosti, jeho zpracování témat, jako je velká hospodářské krize, má přesah až do současnosti. I proto se můžeme bavit o perspektivě, útěšnosti historie, manažerských selháních vlády i dvojsečnosti pokrokářského vidění světa. „Vytvořili jsme si průmysl, který dokázal zajistit bezprecedentní míru blahobytu, ale daní za to je riziko, že si můžeme zničit planetu,“ poznamenává historik.

S kolegy jste v knize Milníky moderních českých dějin skončili u roku 1989. Je koronavirus novým historickým mezníkem?

Historik vždycky píše pro určité publikum, tedy lidi žijící v jeho současnosti, těžko tak můžu nahlas vůbec vyslovit, že by koronavirus mezníkem nebyl. I proto, jak intenzivně většina z nás tuhle situaci prožívá. V historiografii nicméně platí, že mezníky vznikají především zpětně. O tom, jak důležitým předělem koronavirus bude, rozhodnou další generace na základě důsledků, které v tuhle chvíli ještě dost dobře nedokážeme předvídat.

Nějaká událost se současníkům může zdát jako klíčový mezník, ale dalším generacím už nikoli. A platí to i naopak. Klasickým příkladem je pád Římské říše. O roce 476 se učíme už na základní škole, současníci si ho ale téměř nepovšimli. Pro ně to nebyl žádný mimořádný okamžik, i když pro nás to je zásadní bod, který rozlamuje epochy. Tím se stal až díky zpětné konstrukci obrazů minulosti.

Co vás jako historika na současné situaci překvapuje nejvíc? Čeho si všímáte?

Koronavirus poskytuje skvělý empirický materiál o tom, jakým způsobem dokázal

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Historie

Rozhovory

Česko, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější