Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Turisty nechceme šikanovat, ale vychovávat. Do Prahy se nemá jezdit jen za levným alkoholem, říká noční starosta

Noční starosta Jan Štern, Foto: MHMP
Noční starosta Jan Štern, Foto: MHMP

Praha se v pondělí zařadila vedle další evropská města, která se snaží kultivovat noční život ve svém centru. Do pozice nočního starosty jmenovala Jana Šterna, který by měl mít na starosti zlepšování kvality toho, jak se lidé po setmění baví.

„Noční starosta vychází z přesvědčení, že noční život je pro město důležitá hodnota. Ať už se podíváme na kulturní, sociální nebo ekonomický přínos. Na jednu stranu je důležitý pro mladé lidi, aby se mohli bavit. Na druhou stranu generuje specifické množství problémů,“ popisuje pro Deník N Štern, který v minulosti spoluzakládal kulturní centrum Containall.

Problémy nočního života se podle něj dají hezky ukázat například v nejužším centru kolem Dlouhé ulice na Starém Městě. Především pak na oblasti mezi bary Harley’s, James Dean a Kozičkou, které se občas říká bermudský trojúhelník.

„Tam jsou přítomné všechny negativní jevy a dlouhodobě se je tam nedaří tlumit. Ať už jde o rušení nočního klidu, problém s opilými lidmi na ulici, či hluk před bary,“ popisuje Štern. Sám však druhým dechem dodává, že nechce nastoupit s tvrdými represivními kroky.

„Smyslem mé pozice

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Praha

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější