Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Poborský proti Šmicerovi? Sejdeme se a vyložíme karty, říká kandidát na nového šéfa fotbalu

Karel Poborský usiluje o post předsedy Fotbalové asociace ČR. Foto: Josef Vostárek, ČTK
Karel Poborský usiluje o post předsedy Fotbalové asociace ČR. Foto: Josef Vostárek, ČTK

Bývalý reprezentant Karel Poborský jako první ohlásil kandidaturu na nového předsedu Fotbalové asociace ČR, kterého delegáti budou volit za necelé tři měsíce.

Volební valná hromada Fotbalové asociace (FAČR) je naplánovaná na začátek června, tedy týden před začátkem evropského šampionátu, na kterém nebude chybět ani česká reprezentace. Na Euru už by tedy mohl stát v čele tuzemského fotbalu Karel Poborský.

Bývalý reprezentant totiž jako první oznámil kandidaturu na předsedu. Tedy na místo, které dříve zastával například Miroslav Pelta, jenž je souzen v kauze přerozdělování dotací do sportu. Nedávný místopředseda asociace Roman Berbr byl zase loni na podzim zadržen kvůli ovlivňování zápasů a vyvedení peněz z FAČR.

Český fotbal má tedy možná jednu z posledních šancí, aby si vylepšil své velmi pošramocené jméno. Současný předseda Martin Malík, kterému do čela pomohl při minulé volební valné hromadě právě Berbr, zatím kandidaturu neoznámil.

Stejně tak není jasné, koho do čela asociace nominuje projekt Fotbalové evoluce (Fevoluce). Tedy lidé okolo jiného bývalého reprezentanta Vladimíra Šmicera, kteří od podzimu objeli stovky klubů, kterým vysvětlují své plány. Kandidáti Fevoluce už uspěli v některých okresních svazech.

Podle informací Deníku N je za Fevoluci ve hře

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Fotbal

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější