Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Čím agresivnější je policie, tím hůře se chovají i ti, proti nimž zasahuje (o právu „zakleknout“ pachatele a jiných možnostech)

Tady je to v pořádku, ale co kdyby pán roušku neměl a odmítal si ji nasadit?Ilustrační foto: ČTK
Tady je to v pořádku, ale co kdyby pán roušku neměl a odmítal si ji nasadit?Ilustrační foto: ČTK

Komentář Pavla Houdka: „Zakleknutí“ muže bez roušky před očima jeho dítěte městskou policií v Uherském Hradišti vzbudilo pochopitelné vášně a bouřlivou veřejnou debatu. Opakující se podobné incidenty napříč republikou ukazují, že (zejména městská) policie není na podobné případy nijak cvičena a nemá žádné nástroje, které by jí umožnily situaci zvládnout. Jako by znala jen dvě polohy: tu, ve které jde všechno dobře a pachatel přestupku spolupracuje, nebo tu druhou, ve které se „zaklekává“.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Zatím nevíme, co incidentu předcházelo, a obě strany nám předkládají dvě zcela rozdílné verze. Je dokonce pravděpodobné, že čistě formálně vzato – pokud přimhouříme obě oči – byl průběh zákroku v souladu se zákonem (následující události, tedy ponechání dítěte vlastnímu osudu, už nikoliv, pokud jsou informace v médiích správné). To ale ve skutečnosti není příliš důležité.

Není otázkou, jestli zákrok tak, jak proběhl, strážníci udělat mohli, ale

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější