Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Spokojeni už jsou jen někteří voliči ANO, jinak nikdo. Příznivci ČSSD zažívají těžkou deziluzi

Premiér Andrej Babiš a ministr vnitra Jan Hamáček. Foto: Roman Vondrouš, ČTK
Premiér Andrej Babiš a ministr vnitra Jan Hamáček. Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Problémy spojené s koronavirem mají kromě zásadních zdravotních, ekonomických a sociálních dopadů také vliv na společenské klima v zemi. Začátkem roku 2021, kdy Česko horko těžko zápasí se zvládáním pandemie a jejích dopadů, se podle sociologických dat agentury Kantar CZ propadla spokojenost s politikou na dno – spokojeno je pouhých 11 procent lidí.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Jak výzkumníci upozornili, jde o nejnižší hodnotu od roku 2014, kdy začali naladění společnosti zkoumat. Výzkum agentury Kantar CZ pro Českou televizi popisuje, že k poklesu spokojenosti dochází prakticky mezi všemi vrstvami obyvatel. Pavel Ranocha, analytik agentury Kantar, pro Deník N uvedl, že k největšímu poklesu spokojenosti aktuálně došlo u starších lidí.

„Propady nastaly opravdu ve všech podskupinách, nejvíce u nejstarších občanů, ale nejlépe patrné jsou rozdíly u voličů jednotlivých stran. Až na výjimky vnímají situaci jako dobrou už jen někteří voliči ANO, konkrétně 38 % z nich, přičemž ještě před měsícem to bylo 56 %. A zůstali v podstatě osamoceni,“ říká Ranocha.

Tento jev lze ilustrovat i přímo na datech Kantaru. Zatímco ještě loni v listopadu bylo s politickou situací spokojeno přes tři pětiny voličů hnutí ANO, během čtvrtroku se jejich vnímání zcela obrátilo. V únoru 60 procent voličů hnutí ANO hodnotilo politickou situaci jako spíše nebo velmi špatnou.

Podle politologa Jakuba Lyska je na vině nespokojenosti zejména vládní řešení současné pandemie. „Vláda udělala spoustu chyb, ztratila důvěru špatnou komunikací a vysvětlováním opatření. Ta jsou navíc chaotická, bez jasné koncepce a plánu. Chybí jasný jízdní řád, že když data budou říkat toto a prognózy tamto, začnou platit opatření A a B. Ale to se neděje, pan premiér

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Průzkum veřejného mínění

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější