Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vakcíny se rozdělují nespravedlivě, zlobí se Babiš. Pfizer a spol. tlačily EU k obřím kontraktům

Premiér Andrej Babiš a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová po prvním projednání plánu obnovy loni na podzim. Foto: Facebook Andreje Babiše
Premiér Andrej Babiš a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová po prvním projednání plánu obnovy loni na podzim. Foto: Facebook Andreje Babiše

Český premiér Andrej Babiš si spolu s protějšky z Rakouska, Bulharska a Lotyšska stěžuje v dopise do Bruselu na nerovnoměrné tempo dodávek vakcín do členských států. Evropská komise se ale hájí, že distribuční klíč si země samy odsouhlasily. Podle zdrojů Deníku N farmaceutické firmy tlačily EU k co největším objednávkám.

Iniciátorem společného dopisu předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové a šéfovi Evropské rady Charlesi Michelovi byl rakouský kancléř Sebastian Kurz. Ten na tiskové konferenci přirovnal rozdělování vakcín k „bazaru“, do kterého se zapojily některé členské státy. Lídři vysvětlují, že vakcíny by měly být rozdělovány podle populačního klíče.

Podle dvou zdrojů Deníku N obeznámených s jednáním ale na vysoké objednávky vakcín tlačily především farmaceutické společnosti. Vzhledem k tomu, že v průběhu ledna a února bylo vakcín málo, Evropská komise se snažila uzavřít další kontrakty se třemi společnostmi, jejichž vakcíny byly postupně schvalovány, tedy s Pfizer/BioNTechem, Modernou a AstraZenekou.

Ty ale údajně trvaly na tom, že pokud chce EU více vakcín ve druhém čtvrtletí, musí jich

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Covid-19

Evropská unie

Očkování

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější