Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak se dělá festival Roskilde? V době pandemie je možné distribuovat hudbu na stovky malých party nebo sáhnout po virtuální realitě

Roskilde. Modré nebe nad hlavou a dobrá hudba ve mně. Foto: Per Lange
Roskilde. Modré nebe nad hlavou a dobrá hudba ve mně. Foto: Per Lange

Hudební festival v dánském Roskilde letos slaví padesáté narozeniny. Zda a v jaké podobě letos proběhne, není v tento okamžik zřejmé. Přesto má tento rozhovor s jeho programovým ředitelem Andersem Wahrénem hlubší opodstatnění.

Roskilde se mezi akcemi podobného formátu a velikosti vymyká důrazem nejen na neziskový sektor nebo na trvalou udržitelnost, ale i na začínající interprety. V mezičase proto jeho dramaturgický tým spustil projekt Sounds Like Roskilde, jehož hlavním cílem je propagace „absolventského ročníku 2020“, který přišel o svůj maturitní ples. V Deníku N považujeme podobné pozitivní příklady za hodné nejen následování, ale i zviditelnění.

Většinu současného managementu vašeho festivalu tvoří lidé, kteří na něm před lety začínali jako dobrovolníci. Platí to i ve vašem případě?

Roskilde není jen festival, ale především malé město půl hodiny autem od Kodaně. Jako většina místních, i já jsem na něm v pubertě skončil jako dobrovolník. Nejprve jsem měl na starost jedno z pódií, později celé menší scény. Při jejich stavbě jsem úzce spolupracoval s městskými orgány anebo s místním fotbalovým klubem a odpovědností mi postupně přibývalo. Po krátkém angažmá pro městský hudební klub jsem v roce 2004 na festival nastoupil jako agent, zaštiťoval jsem program jedné z menších scén. A po několika letech u dánských Live Nation (globální koncertní agentura, pozn. aut.) jsem se na něj před deseti lety vrátil jako programový ředitel. Zpětně mi ale to vše přijde jen jako přirozený vývoj.

Ústředním tématem tohoto rozhovoru je projekt Sounds Like Roskilde sloužící k propagaci začínajících, respektive neznámých interpretů. Co vás vedlo k jeho spuštění?

Od založení je náš festival neziskový, veškerý zisk rozdělujeme

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hudba

Kulturní provoz

Rozhovory

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější