Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

PolitikoN: O síle a slabosti v české politice a o tom, že jedno video vydá za tisíc slov

Pečlivě ošetřovaná image Andreje Babiše coby schopného manažera a vyjednavače dostala povážlivý šrám. Foto: ČTK
Pečlivě ošetřovaná image Andreje Babiše coby schopného manažera a vyjednavače dostala povážlivý šrám. Foto: ČTK

Minulý týden celkem přehledně ukázal, jaké je rozložení sil mezi prezidentem a premiérem. Nasvítil ale také jednu z hlavních bitevních linií podzimních voleb.

Zemanův sestup do podhradí

Prezident Miloš Zeman po krátké dělostřelecké přípravě v týdnu naplno zaútočil na ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO). Zeman v rozhovoru pro Parlamentní listy řekl, že Blatný je osobně odpovědný za úmrtí v zemi – kvůli tomu, že odmítá udělit výjimku ruské vakcíně Sputnik V.

Prezident vyzval předsedu vlády, aby Blatného, stejně jako ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) odvolal. Premiérovi Andreji Babišovi doporučil, aby vyhodil i šéfku nezávislého Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irenu Storovou. Zeman tak kromě svého útoku na úřad, který žádnou vakcínu sám nepovoluje, vystupňoval tlak na premiéra.

Tomu totiž vzkázal, že pokud mu nevyhoví, jejich přátelským vztahům to příliš nepomůže. Pro Babiše jde o velmi nepříjemnou situaci, podporu prezidenta totiž nutně potřebuje. Zejména v povolebním období, kdy se bude chtít současný premiér udržet i nadále ve Strakově akademii. Bude to totiž právě Zeman, kdo ukáže na příštího premiéra.

Dosud hlava státu s Babišem spolupracovala. Zeman dříve oznámil, že po volbách jmenuje předsedou vlády šéfa nejsilnější strany, ten si musí sehnat většinu ve Sněmovně. Tento svůj postoj Zeman, podle svého dřívějšího vyjádření, nevztahuje na předvolební koalice. Nahrává tím jednoznačně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

PolitikoN

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější