Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Střety policistů s lidmi bez roušek jsou odrazem bezradnosti z řízení epidemie, míní odborník

Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

V Česku se v poslední době objevilo několik případů, kdy státní či městská policie zakročila proti lidem, kteří nedodržovali epidemická opatření. Zásahy vyvolaly vášnivé reakce společnosti. Policie tvrdí, že jde o ojedinělé incidenty, celkově si za svými postupy stojí. Podle sociologa jsou tyto případy odrazem bezradnosti ve zvládání epidemie.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V různých podobách se objevilo v poslední době několik případů policejních zákroků. V Berouně šlo o čtrnáctiletého chlapce, v Ostravě o ženu s dítětem, v Praze o čtyřicátníka, v Uherském Hradišti o otce se synem.

Scénář je v mnoha případech podobný: Člověk si odmítá na veřejnosti nasadit roušku či respirátor. Strážníci ho k tomu vyzvou, když neuposlechne a odmítá se legitimovat, lidově řečeno na něj „zakleknou“ a odvedou ho na služebnu.

Míra agresivity policistů je různá, některým zákrokům přihlížely

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Protest proti koronavirovým opatřením

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější