Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Až do konce dubna jsem mimo kancelář, napsal distributor lékařům. K praktikům jde zatím zlomek vakcín

Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Dodávka vakcín AstraZeneca do ordinací praktiků vázne. Distributor podle oslovených lékařů nezvládá základní administrativní úkony a ordinace musí posílat stejná data opakovaně. Jde přitom o vakcínu, která má úplně stejné podmínky skladování jako ostatní běžné očkovací látky proti jiným nemocem. Distributor, firma Alliance Healthcare, nabídl ze všech uchazečů nejnižší cenu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Na očkování u praktických lékařů čeká řada hůře pohyblivých seniorů nebo chroničtí pacienti mladší 70 let, které mohou v těchto ordinacích prioritně očkovat jako rizikové pacienty.

Podle Sdružení praktických lékařů má zájem očkovat své pacienty zhruba 4000 z celkem 5000 praktiků v Česku, týdně ale distributor zaveze vakcínu jen několika stovkám z nich.

Například v Královéhradeckém kraji chce očkovat proti covidu celkem 233 lékařů, vakcínu ale zatím dostane jen zhruba dvacet praktiků. „Připadáme si jako hlupáci. Snažíme se registrovat pacienty, kteří doufají, že se brzy dostanou na řadu. Lékaři závodí, aby měli co nejvíc pacientů registrovaných k očkování, protože bohužel se toto zohledňuje při dodávkách vakcín. Pak ale musíte pacientům říkat, že vakcína stále není,“ stěžuje si Petr Šubrt, krajský předseda Sdružení praktických lékařů.

Na vině je podle něj především spolupráce s distribuční firmou Alliance Healthcare, která vakcíny AstraZeneca dodává do všech ordinací praktiků v Česku.

„Distributor zatím vůbec

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Očkování

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější