Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Švýcaři vyhlásili referendum kvůli turistkám ze Zálivu. Výsledek překvapil, ale těžkou hlavu zřejmě nenadělá

Referendum o zákazu zakrývat si na veřejnosti tvář rozdělil Švýcary prakticky na dvě stejné poloviny. Na snímku protestní průvod odpůrců zákazu v Bernu. Foto: ČTK/AP
Referendum o zákazu zakrývat si na veřejnosti tvář rozdělil Švýcary prakticky na dvě stejné poloviny. Na snímku protestní průvod odpůrců zákazu v Bernu. Foto: ČTK/AP

Švýcarský deník: Místní těsnou většinou v referendu rozhodli, že si na veřejnosti nikdo, ani muslimské ženy, nesmí zakrývat tvář. V zemi jich žijí zhruba tři desítky, a tak se čeká na bohaté turistky třeba ze Saúdské Arábie. Ale ani těm asi většinou nebude hrozit, že je za zakrytý obličej bude někdo šikanovat.

Fandit u televize nezničitelnému tenisovému hrdinovi Rogeru Federerovi nebo sledovat jeden z deseti tisíc fotbalových zápasů standardně hraných o víkendu v době předkoronavirové patří – s trochou nadsázky – stejně jako vyjádření vlastního názoru v referendu k národním sportům.

Ve Švýcarsku, kolébce přímé demokracie, přichází až čtyřikrát do roka voličům obálka s hlasovacími lístky pro federální plebiscit, někdy i další obálka s otázkami na kantonální či obecní úrovni. Návrh musí přijmout jak většina hlasujících, tak více než polovina z 26 kantonů.

K urnám, respektive k poštovním schránkám, pravidelně míří ke třem milionům voličů – účast v referendech se dlouhodobě pohybuje kolem 45 procent oprávněných voličů v zemi s 8,5 miliony obyvatel a 6,25 miliony hlasujících.

V minulosti Švýcaři několikrát překvapili svět, když

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Deník z ciziny

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější