Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zlatým glóbem ověnčená Rosamund Pikeová hraje v Jako v bavlnce ukázkovou mrchu, na niž nezapomenete

Peter Dinklage a Rosamund Pikeová v Jako v bavlnce. Foto: Seacia Pavao, Netflix
Peter Dinklage a Rosamund Pikeová v Jako v bavlnce. Foto: Seacia Pavao, Netflix

Napínavé drama Netflixu se satirickým nádechem o nemilosrdné pečovatelce. Zlatým glóbem čerstvě oceněná Rosamund Pikeová v hlavní roli vytváří jednu z nejopovrženíhodnějších postav filmového plátna – a přesto jí budete držet palce.

Marla Graysonová (Rosamund Pikeová) je ledová královna. V saku s přísnými liniemi, s blonďatým mikádem, které působí spíš jako válečná helma. Zvlášť když jí oči zakrývají velké černé brýle. Marlu život naučil, že být nemilosrdnou, zlou a krutou je zjevně jedinou cestou k úspěchu. Stejně jako nenasytný, niterný hlad po materiálním zajištění.

Marla se živí coby soudem jmenovaná zákonná zástupkyně. V ideálním světě by se měla starat o lidi, kteří to už sami nedokážou. Zesláblí senioři, osamělé oběti. Marla v nich ovšem vidí především bezbranné kusy na cestě k vlastní plné pokladně. Protože svět se přece dělí na lvy a jehňátka. Na ty, kdo žerou první, a na ty, kdo jsou pouhou potravou.

Marla ví, kde je její místo. A tak nejenom že využívá lidi, které jí soud svěří do péče. Ona si sama aktivně vybírá ty, na kterých by mohla vydělat nejvíc.

Marla má oporu v příkladně protikladné, totiž rozevlátě kudrnaté milence Fran (Eiza Gonzálesová). Využívají sítě spřátelených doktorů, soudců a též manažerů domovů pečujících o seniory. Dostávají do péče pečlivě vybrané oběti, které

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Seriály

Televize

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější