Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Jsou dny, kdy se ráno probudím a chci znovu usnout, aby prostě ten den nebyl.“ Matky jsou na hraně sil

Jeden den je stejně monotónní jako druhý, naplněný jen povinnostmi a prací. Ilustrace: Adobe Stock
Jeden den je stejně monotónní jako druhý, naplněný jen povinnostmi a prací. Ilustrace: Adobe Stock

Středostavovské matky dětí ve školním věku, se stabilním zaměstnáním a vysokoškolským vzděláním by měla pandemie teoreticky postihnout nejméně. Jenže jak se ukazuje, kvůli tomu, že přestaly fungovat instituce, které jim pomáhaly s péčí o děti, jsou po roce pandemie vyčerpané a za hranicí svých sil.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Když jsme poprvé zůstali izolovaní všichni spolu, po dvou týdnech jsem se zavřela do špajzu s brekem a velkou pikslou nutelly. Protože to bylo doma jediné místo, kde jsem byla sama. To se mi pak stalo ještě několikrát,“ ohlíží se za prvním rokem pandemie čtyřicetiletá Zuzana R. z Brna.

Vysokoškolská učitelka, která pracuje na půl úvazku ve firmě, se společně s manželem architektem stará o dvě dcery na prvním stupni základní školy. Ačkoliv středostavovská rodina nepřišla o práci, oba rodiče jako vysokoškoláci jsou schopní pomáhat dětem se vzděláním a snažili se přizpůsobit nové situaci, popisuje Zuzana poslední rok jako noční můru.

„Jeden z nás musí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Školství

Česko, Kontext N, Rodina, vztahy a zdraví

V tomto okamžiku nejčtenější