Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Lidé budou za chvíli zase jezdit na výletních lodích jako blázni. S tím budeme muset něco udělat

Václav Smil je považován za jednoho z nejvýznamnějších světových myslitelů. Foto: Gates Notes
Václav Smil je považován za jednoho z nejvýznamnějších světových myslitelů. Foto: Gates Notes

Připadá mi, že si schválně věci komplikujeme a děláme je nehospodárnější, než je nutné. Jako v tom starém rčení z jidiš, v němž se člověk škrábe levou rukou na pravém uchu, natahuje ji přes temeno hlavy a ohýbá ji dozadu, místo aby se jednoduše poškrábal pravou rukou. A tohle děláme celou dobu: zbůhdarma plýtváme úsilím a energií, říká kanadský vědec českého původu Václav Smil v rozhovoru o jeho nové knize Velké přechody: Jak vznikl moderní svět.

Vaše poslední kniha pojednává o přechodech do moderního věku ve čtyřech velkých kategoriích – obyvatelstvo, potraviny, energie a ekonomika. Mohl byste tyto posuny popsat?

Ze všeho nejdůležitější je obyvatelstvo, z toho všechno ostatní vychází. Demografie je nám v dlouhodobé perspektivě osudem. Velké posuny se totiž dějí velmi pomalu, často si jich lidé všimnou, až když je pozdě, třebaže ke změnám dochází průběžně.

Zhruba od dvacátých let minulého století až do sedmdesátých let jsme se obávali, že nás bude příliš mnoho. Varovalo se před hordami lidí, které už planeta prostě neuživí. Ale nakonec nejde o počet lidí, ale o jejich

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Klimatická krize

Rozhovory

Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější