Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Maďarská vládní propaganda rozšířila fámy o pandemii i na jih Slovenska, říká slovenská novinářka

Slovenská novinářka Karin Kőváry Sólymosová. Foto: archiv K. K. S.
Slovenská novinářka Karin Kőváry Sólymosová. Foto: archiv K. K. S.

I mezi slovenskými Maďary se šíří tvrzení o tom, jak autoritářské země jako Rusko a Čína pomáhají Evropské unii proti pandemii a posílají ochranné pomůcky zdarma, říká slovenská novinářka Karin Kőváry Sólymosová. „Strašení Sorosem“ na Slovensku podle ní nezabralo tak dobře jako v Maďarsku.

Slovenští Maďaři jsou podle průzkumů vůči očkování proti koronaviru ještě skeptičtější než průměr obyvatel Slovenska. Novinářka Radia Pátria (vysílání pro národnostní menšiny včetně Čechů a především Maďarů ve slovenské veřejnoprávní televizi a rozhlase RTVS) Karin Kőváry Sólymosová tvrdí, že příčinou jsou i časté protichůdné informace, které se na jihu Slovenska o tomto tématu šíří.

Do jaké míry je zmapován přístup Maďarů na Slovensku k dezinformacím?

Je to zmapováno nedostatečně. Stejně jako u volebních průzkumů, ve kterých figuruje malý vzorek maďarských respondentů, a výsledky proto mohou být nepřesné.

Bylo by užitečné, kdybychom měli průzkumy o vztahu k dezinformacím v rámci komunity, agentury se tomu však prozatím nevěnovaly. Proto máme málo informací a ani nevíme, jak bychom to mohli řešit.

Z jakých zdrojů obvykle pocházejí ty dezinformace, které se nejvíc šíří mezi Maďary na Slovensku v souvislosti s pandemií a očkováním proti covidu?

Vysloveně specifické „balíky falešných zpráv“ z tohoto pohledu neexistují, spíš můžeme mluvit o narativech, které jsou typické v podstatě pro celý region a které přicházejí ze slovenských zdrojů, ale také z Maďarska.

Jsou slovenští Maďaři dezinformacím vystaveni intenzivněji, protože se k nim dostávají v několika jazycích?

Pokud se k člověku dostává určitá informace v několika jazycích, může to v něm vyvolat falešný pocit, že ta informace je určitě pravdivá. Odborníci z Evropské unie zaměření na dezinformace upozorňují také na to, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Dezinformace

Maďarsko

Očkování

Rozhovory

Slovensko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější