Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zítřejší etika bude zapsána počítačovým kódem

Cennydd Bowles: Future Ethics. Kniha o tom, jak budeme už brzy žít.
Cennydd Bowles: Future Ethics. Kniha o tom, jak budeme už brzy žít.

Britský návrhář digitálních technologií Cennydd Bowles napsal zatím nejlepší knihu o pravidlech, jimiž by se měla řídit společnost blízké budoucnosti – od Airbnb po korektní vztahy s umělou inteligencí.

Technologie mění svět. Což znamená, že s nimi vždy byly a budou právní a etické problémy. Lidstvo má za sebou dobu, kdy inženýr byl hrdinou přinášejícím lepší budoucnost – dobu, jakou popisoval Jules Verne. Ta je navždy pryč.

Převažující pohled dnešní doby shrnul v osmdesátých letech historik Melvin Kranzberg formulací: „Technologie nejsou ani dobré, ani zlé, ani eticky neutrální.“ Zdánlivý protimluv má vyjádřit, že technologie má nakonec vždy nějaké etické důsledky, ale ty jsou dány kombinací samotného technického řešení a způsobu, jak je lidé využívají.

Tohle je výchozí bod pozoruhodné knihy Future Ethics, vydané koncem loňského roku ve Velké Británii. Jejím autorem je londýnský designér a konzultant Cennydd Bowles. Podle své webové stránky pracoval pro společnosti jako Twitter, Ford, Cisco a BBC. Přednáší na technologických konferencích, zpravidla o čistě technických tématech.

Bowles nepatří mezi výrazná jména oboru, mezi takříkajíc patentované komentátory, jakými jsou třeba Jaron Lanier, Evgeny Morozov, Seth Godin či Zeynep Tufekciová. Jeho myšlenky jsou tím pádem pro většinu čtenářů neotřelé, člověk má příjemný pocit, že to neslyšel už mnohokrát.

To se možná v budoucnu změní, dá se totiž očekávat, že po vydání této knihy Bowlesova atraktivita vzroste. Proč? Protože problematiku etických dilemat digitálního světa podal tak uceleně, srozumitelně a prakticky, jako pravděpodobně ještě nikdo před ním.

Design je aplikovaná etika, říká Bowles na jedné z prvních stránek knihy.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější