Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zeman stupňoval tlak na Babiše, pak šel do útoku. Popisujeme, jak Hrad kvůli Sputniku nutí premiéra vyměnit ministry

Prezident Miloš Zeman s bývalým premiérem Andrejem Babišem (ANO). Foto: ČTK
Prezident Miloš Zeman s bývalým premiérem Andrejem Babišem (ANO). Foto: ČTK

Prezident Miloš Zeman zvyšuje tlak na premiéra Andreje Babiše (ANO) a snaží se jej přimět k výměně ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) a šéfa diplomacie Tomáš Petříčka (ČSSD), což by mohlo obnášet i výměnu resortů mezi vládními stranami. Popisujeme, co dnešní prezidentově otevřené výzvě ke změnám ve vládě předcházelo.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Zeman dnes oznámil, že po premiérovi bude chtít výměnu těchto ministrů, a navíc ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv – prezidentovi vadí jejich přístup k ruské vakcíně Sputnik, které chybí doporučení Evropské lékové agentury (EMA), ale Zeman by ji chtěl v Česku používat.

„Vzhledem k tomu, že mě vždycky zajímaly spíše překážky na cestě, tak bych chtěl říci, že dvěma největšími překážkami jsou ministr zdravotnictví Blatný a také ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv,“ řekl v rozhovoru pro Parlamentní listy prezident Zeman. „Vidím řešení v odvolání obou dvou,“ doplnil.

Zeman také řekl, že pokud Babiš Blatného ve funkci ponechá, „nepřispěje to ke zlepšení jejich přátelských vztahů“.

Do premiéra, s nímž dosud alespoň na veřejnosti výborně vycházel, se Zeman opřel nebývale tvrdě. „Ministru Blatnému nelze vyčítat ani to, že nemá žádné manažerské zkušenosti. Pouze tomu, kdo mně ho navrhl jako ministra, lze vyčítat, že nerespektoval tyto dvě základní překážky výkonu funkce ministra zdravotnictví,“ řekl.

Dnešní Zemanovo ostré prohlášení je však jen vyvrcholením tlaku, který Hrad na Babiše v posledních týdnech kvůli výměně těchto ministrů vyvíjí.

Vše začalo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Miloš Zeman

Očkování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější