Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

S přípravou zákona o lécích pomáhal Vojtěchovi současný šéf asociace farmaceutických firem

Předseda České asociace farmaceutických firem Filip Vrubel. Foto: Ministerstvo zdravotnictví
Předseda České asociace farmaceutických firem Filip Vrubel. Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Návrh zákona, který by umožnil internetový nákup léků na recept, pomáhal připravovat současný šéf asociace farmaceutických firem Filip Vrubel. Předkladatel návrhu, exministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) přiznal, že se jeho někdejší náměstek na přípravě podílel. Podle Grémia majitelů lékáren návrh pomůže nejen velkým e-shopovým firmám, ale také výrobcům léčiv, které Vrubelova asociace zastřešuje.

Přes internet si dnes lidé mohou koupit jen volně prodejné léky. Poslanec Vojtěch teď přišel s návrhem, který by do lékárenských e-shopů pustil také léky na předpis.

Proti návrhu se už minulý týden ostře vymezila Česká lékárnická komora, podle které by návrh zákona v této podobě poškodil zájmy malých kamenných lékáren ve prospěch velkých firem.

„Účelem návrhu není prospěch a zdraví pacientů. Bývalý ministr zdravotnictví prosazuje čistě obchodnický zájem v době, kdy mají všichni myšlenky u testování, očkování, kapacit nemocnic,“ uvedli lékárníci ve svém prohlášení. Vojtěch ale jednoznačně popřel, že by nová legislativa měla sloužit zájmům soukromých firem.

Deník N nyní zjistil, že navrhovaný zákon pomáhal připravovat Filip Vrubel, který je v čele České asociace farmaceutických firem (ČAFF) od letošního ledna. V době Vojtěchova působení na ministerstvu byl jeho politickým náměstkem.

„Pana Vrubela jsem,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější