Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Detektivka jménem Technoexport: Mrtví svědci, ztráta paměti a záhadná směnka na 900 milionů

František Bušek před Městským soudem v Praze. Foto: Lukáš Nechvátal, Investigace.cz
František Bušek před Městským soudem v Praze. Foto: Lukáš Nechvátal, Investigace.cz

Příběh směnky na 900 milionů korun, které si nárokuje František Bušek, dříve Chobot, zůstává nadále tajemstvím. Pražský městský soud koncem února řešil, jakou roli v celé kauze Bušek sehrál a zda se nedopustil podvodu, padělání a křivého obvinění. Musel se tak znovu zabývat celým případem, který se před různými soudy táhne už léta. Jeho klíčoví svědci jsou mrtví, nebo ztratili paměť, měnili výpovědi a objevila se i záhadná postava falešného policisty.

„Až můj asistent ponese směnku zpět do trezoru, nikdo, prosím, neopouštějte jednací síň,“ říká zpola žertem soudkyně Helena Kutzlerová. Na směnce velké asi jako podélně přeložený papír A4 je totiž napsaná závratná suma 900 000 000 korun. Nárokuje ji firma Františka Buška po firmě Technoexport, která patří jednomu ze stovky nejbohatších mužů Česka Tomáši Plachému.

Směnka je v trezoru Městského soudu v Praze už sedmý rok. Od té doby se táhnou spory, zda Technoexport má, či nemá 900 milionů zaplatit.

Pozoruhodná však není jen suma na směnce. Ve sporech kolem ní stojí proti sobě dvě těžké váhy, dva ukázkoví reprezentanti naší nedávné minulosti. Tomáš Plachý, který v někdejším podniku zahraničního obchodu Technoexport za komunistického režimu začínal kariéru obchodníka, spolupracoval se Státní bezpečností a později Technoexport za podezřelých okolností zprivatizoval. A František Bušek, v devadesátých letech velký sponzor ODS, jenž proslul slovy, že dokud bude v Česku legální „tunelovat“, on bude tunelářem.

Zároveň ale jde i o veřejné peníze. Není vyloučené, že Technoexport bude chtít zmíněných 900 milionů korun nakonec od státu se zdůvodněním, že směnka vznikla před privatizací. Podle některých účastníků soudního jednání mohla právě v privatizaci tohoto podniku hrát podstatnou roli, mohla být připravena jako bič či odměna podle toho, jak privatizace nakonec dopadne.

Záhadné blankosměnky

Technoexport byl se směnkou, na které je rukou vypsáno číslo 900 000 000, konfrontován v půlce prosince 2013. V jeho poště tehdy přistála předžalobní výzva od společnosti D.O.O. Corner Finance se sídlem v hlavním městě Černé Hory Podgorica. Protože Technoexport platit nechtěl, den před Štědrým večerem podala firma Corner Finance žalobu u pražského městského soudu a ten vydal platební směnečný rozkaz.

Civilní směnečné řízení se od té doby vleče se střídavými úspěchy pro obě protistrany. Městský soud nejdřív svůj platební rozkaz zrušil, pražský vrchní soud ale zrušil jeho rozhodnutí. Pak městský soud rozhodl, že Technoexport 900 milionů platit má, vrchní soud mu ale kauzu znovu vrátil. Momentálně celý spor opět probíhá před městským soudem a jeho výsledek je nejistý.

Vraťme se ale do roku 2013, kdy měl generální ředitel Technoexportu Karel Kareta podle všeho zkažené Vánoce. Od svého šéfa, majitele podniku Tomáše Plachého, totiž dostal za úkol

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější