Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nemocnice dostaly první dávky ivermektinu. Lékař objasňuje, kdo lék může dostat, a kdo ne

Lékaři na covidovém oddělení. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Lékaři na covidovém oddělení. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Do nemocnic v Česku dnes dorazil experimentální lék pro hospitalizované pacienty s covidem. Zatímco některá zařízení dopředu říkají, že ivermektin nyní nemocným vůbec dávat nebudou, v jiných nemocnicích se připravují na podání léku vybraným pacientům. „V naší nemocnici jsou řádově desítky hospitalizovaných, pro které by mohla být tato terapie teoreticky vhodná,“ říká v rozhovoru s Deníkem N Tomáš Vymazal, přednosta Kliniky anesteziologie a resuscitace pražské Fakultní nemocnice v Motole.

S léčbou ivermektinem začala jako první už loni v listopadu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. Teď putují do dalších nemocnic po celém Česku tisíce balení tohoto experimentálního léku.

Ivermektin má nyní schválení pouze pro léčbu tropických nemocí, pro použití u covidových pacientů neexistuje dostatek studií, které by prokazovaly účinnou a bezpečnou léčbu. Ministerstvo zdravotnictví minulý týden přesto vydalo dočasné povolení pro použití tohoto léku v českých nemocnicích.

První dávku už přijaly například nemocnice v Bruntále a Rýmařově. „Ivermektin představuje možnou alternativu při podpůrné léčbě pacientů s covidem. Pacienty budeme pečlivě monitorovat a vyhodnocovat efekt léčby. Věřím v pozitivní účinek léku, který pomůže pacientům k brzkému návratu do všedního života,“ říká Ľuboš Kuliha, primář interního oddělení Nemocnice Agel Podhorská.

Zhruba 50 balení experimentálního léku míří také do Fakultní nemocnice Hradec Králové, v pražské Thomayerově nemocnici mají léčivo zhruba pro stovku pacientů, 60 balení přijala FN Olomouc.

V některých jiných nemocnicích ale zatím nepočítají s tím, že by pacientům ivermektin v dohledné době nasadili. „Zatím léčbu tímto preparátem neplánujeme, protože

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější