Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ledový muž Wim Hof tvrdí, že až mystických stavů a zdraví může dosáhnout každý. Skeptici jsou… skeptičtí

Wim Hof. Foto: ČTK/AP
Wim Hof. Foto: ČTK/AP

Chtěli byste mít víc energie, méně stresu a silnější imunitní systém? Chtěli byste lépe spát, zlepšit kognitivní a sportovní výkony, zhubnout a zlepšit náladu? To všechno slibuje kniha Wim Hof. Ledový muž. Její autor Nizozemec Wim Hof (nar. 1959) tvrdí, že ví, jak odemknout vlastní mysl, a to dokonce už za několik málo dnů.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Jeho jméno je dnes takřka synonymem pro překonávání možností lidského těla: chlubí se tím, že je schopný strávit téměř dvě hodiny v ledové vodě, běžel maraton naboso napříč pouští bez kapky vody nebo v kraťasech za polárním kruhem, v letním oblečení také v Himálaji vylezl do výšky 7000 metrů nad mořem, a to bez kyslíkové bomby, a na jeden nádech uplaval více než 60 metrů pod ledem.

I proto přitahuje velkou mediální pozornost. Mnohé texty a reportáže jeho výkony interpretují zpravidla tak, že šlo o specifickou reakci člověka, jehož žena spáchala kvůli depresím sebevraždu, a Wim Hof se musel postarat o sebe i své čtyři malé děti.

Jeho kniha ale celý příběh vypráví komplexněji a košatěji. Ukazuje, že jeho inklinace k mrazu a vodě je mnohem staršího data. Už jako sedmiletý kluk postavil s kamarády iglú. V tom pak schválně zůstal a usnul v něm. Když ho 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější