Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Okamurova podpora od podzimu stoupá. Dvě pětiny nových voličů SPD přišly od Babiše

Předseda SPD Tomio Okamura. Foto: ČTK
Předseda SPD Tomio Okamura. Foto: ČTK

Analýza: Hnutí SPD v průběhu roku zažehnalo postupné oslabování zájmu o svou značku a vrátilo se téměř na svá čísla ze sněmovních voleb v roce 2017. Nyní se pohybuje na hranici deseti procent hlasů. Daří se mu lákat nové voliče, během podzimu si také upevnilo své stálé příznivce.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Hnutí SPD začalo v posledních měsících viditelně posilovat. Zatímco během loňské jarní vlny koronaviru jeho podpora klesala, na podzim se karta obrátila. Hnutí Tomia Okamury začalo ve volebních modelech pozvolně, ale jistě stoupat – jeho aktuální podpora je podle agentur Median a Kantar CZ zpět na zhruba deseti procentech.

„U SPD pozorujeme pokračující mírný nárůst preferencí, pozorovatelný od července 2020. Současný potenciální zisk 10 % je o zhruba jeden procentní bod nižší než ve volbách 2017,“ popisuje Median ve svém aktuálním šetření, které vydal minulý týden.

Ke stejnému zjištění dospěl i Kantar CZ, který své výzkumy provádí pro Českou televizi. „Preference ODS, STAN a SPD se od říjnových krajských voleb přiblížily a shodně se pohybují kolem 10 %. Podzimní nárůst u SPD je spojený s přelivy voličů zejména od ANO, částečně od KSČM, typicky z nejstarší generace,“ uvádí Kantar ve svém lednovém modelu.

Klouzavý průměr volebních modelů se ziskem SPD od voleb 2017. Zdroj: Mandáty.cz

Analytik Kantaru Pavel Ranocha Deníku N řekl, že voličské zisky od hnutí ANO a komunistů tvoří

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Covid-19

Sněmovní volby

Tomio Okamura a SPD

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější