Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Americký týdeník: Vzplál boj o dětské knihy. Někteří chtějí, aby dál vycházely i ty problematické

Americký týdeník Jany Ciglerové. Grafika: Deník N
Americký týdeník Jany Ciglerové. Grafika: Deník N

Je to tak často, když lidem zpochybníte nějakou dlouhodobou jistotu: nejvíc se za její udržení zasadí ti, které nijak neomezuje. Poslední taková ukázka se teď odehrává v USA, kde vzplál boj o dětské knížky, které zobrazují zraňující rasové stereotypy. Na tom, že mají vycházet dál, trvají nejvíc ti, kteří zobrazováni nejsou, píše Jana Ciglerová v Americkém týdeníku.

Americký Kongres schválil zásadní sociální reformu, která má za cíl snížit bídu dětí na polovinu, Senát v Georgii odhlasoval zákon, který zpřísňuje volbu poštou a zakazuje volit tímto způsobem bez řádného důvodu, Donald Trump se vrátil do New Yorku a Minneapolis je zabarikádované kvůli procesu s expolicistou Derekem Chauvinem. Mezi americkými republikány ale zavládla panika kvůli dětským knížkám.

Majitelé práv na knihy Theodora Geisela, světu známého jako Dr. Seuss, se rozhodli, že šest knih jeho děl už neodpovídá současným standardům a nebudou je proto dále vydávat. „Je to součást našeho závazku a dlouhodobého plánu zajistit, aby katalog Dr. Seusse reprezentoval a podporoval všechny komunity a rodiny,“ vysvětlili

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Americký týdeník

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější