Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Horečka, vyrážka, selhávání orgánů. Dětský „koronavirový“ syndrom je závažný, ale u nás to zatím všichni zvládli, říká šéf JIP

„V naprosté většině případů jde o děti, které do té doby neměly žádné obtíže,“ říká primář Filip Fencl. Ilustrační snímek: Adobe Stock
„V naprosté většině případů jde o děti, které do té doby neměly žádné obtíže,“ říká primář Filip Fencl. Ilustrační snímek: Adobe Stock

Několik týdnů po nákaze koronavirem, o níž nikdo nemusel mít u dítěte ani tušení, se objeví vysoké horečky „bez příčiny“ a další potíže. Multisystémový zánětlivý syndrom PIMS-TS může vést až k selhávání orgánů. „Ale je velmi vzácný, od listopadu jsme léčili 24 dětí a zatím to dopadlo dobře,“ říká vedoucí pediatrické JIP v Motole Filip Fencl. „Tito malí pacienti patří u nás spíš k těm optimističtějším,“ dodává.

Léčili jste u vás na dětské JIP v Motole nějaké děti s vážným akutním stavem nemoci covid-19?

I po roce epidemie naštěstí platí, že v naprosté většině případů probíhají u dětských pacientů nákaza a případná nemoc velmi mírně nebo bezpříznakově a dětští pacienti s covidem hospitalizaci nepotřebují, až na výjimky.

Jaké?

Měli jsme v péči několik dětských pacientů se závažným průběhem akutní infekce covid-19, ale všechno tyto děti měly k závažnějšímu průběhu dispozice.

Byli to velmi oslabení pacienti, například po transplantaci plic, nebo děti a dospívající s velmi vážnými komorbiditami. Několik takových dětí bylo u nás na JIP, některé musely být na umělé plicní ventilaci nebo oběhové podpoře na oddělení ARO. Jeden takový pacient se u nás léčí právě teď. Většinou lze péči o tyto pacienty zvládnout neinvazivními metodami, jako je oxygenoterapie, v podobě kyslíkové masky nebo vysokoprůtokové nosní kanyly.

Ale jsou to opravdu velmi vzácné případy. Obecně platí, že pokud je na pediatrické klinice dítě s pozitivním testem na SARS-CoV-2, jsou to pacienti, kteří k nám přišli na nějaké plánované vyšetření nebo třeba na operaci, a pozitivita se ukázala při povinném vstupním PCR testu.

Ale pak je tu nemoc, která se skrývá pod zkratkou PIMS-TS, pediatrický multisystémový zánětlivý syndrom, který se objevuje u dětí po prodělání koronavirové infekce…

Která ale mohla proběhnout třeba i úplně bezpříznakově. Je to onemocnění, které nastupuje několik týdnů po infekci, o níž ale dítě a jeho rodiče nemuseli ani vědět.

Samotná nákaza koronavirem vyvolá patologickou aktivaci imunitního systému. Obtíže, které pacient má, už nezpůsobuje koronavirus, který v organismu většinou už nebývá detekovatelný ani pomocí PCR testu. Naopak pozitivní jsou testy na protilátky, což dokazuje, že se dítě s virem setkalo.

Děti dosud neměly žádné potíže

Co se v takovém případě v organismu dítěte děje?

Imunitní systém spustí kaskádu dějů, v nichž hlavní roli hrají četné zánětlivé mediátory, imunitní reakce se vymkne kontrole a poškozuje pacienta více než samotný virus během akutní fáze onemocnění covid-19.

Tato systémová zánětlivá reakce poškozuje funkci řady orgánů, nejčastěji srdce, ale může způsobit také neurologické příznaky nebo postižení ledvin. Největší problémy však vyplývají z oběhového a respiračního selhání.

Je to úplná loterie, nebo tyto malé pacienty něco spojuje? Proč si to které dítě zrovna vytáhne černého Petra?

Proč se to u konkrétního pacienta stane, se neví. Předpokládá se, že roli hraje

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rozhovory

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější