Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Panu řediteli by prý bylo smutno.“ Firmy nesmyslně zakazují práci z domova

Vláda v souvislosti s lockdownem znovu žádá firmy, aby zaměstnancům umožnily práci z domova. Přesto se množí stížnosti lidí, kterým nadřízení ani za současné situace home office neumožňují. Mnozí přitom pracují online a loni ve vzdáleném režimu fungovali.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Deník N minulý týden upozornil na případ společnosti Zásilkovna, která zaměstnance ani přes jejich urgence neposlala na home office. V kombinaci s nedodržováním opatření se tak mezi pracovníky šířila nákaza.

Nejedná se nicméně o ojedinělý případ. Redakci se podařilo získat další svědectví kancelářských pracovníků, kteří i nadále chodí do práce. Patří tak mezi tisíce lidí, kteří i přes vyhlášený lockdown cestují do zaměstnání a setkávají se s kolegy každý den. Jde přitom o pracoviště, kde osobní přítomnost není nezbytná. Důvody, proč firmy k omezení home office přistupují, se nicméně liší.

Yveta pracuje v malé brněnské firmě jako účetní (příjmení stejně jako další citovaní pracovníci nechtěla zveřejnit). Ačkoliv má společnost potřebné nástroje, jak zajistit práci na dálku, její majitelka nadále pracovníky nutí chodit do kanceláře. Důvodem je podle ní potřeba

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější