Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ať se léky na předpis prodávají i na internetu, navrhuje Vojtěch. Lékárníci i opoziční poslanci jsou proti

Ilustrační foto: ČTK
Ilustrační foto: ČTK

Mléko, rohlíky, květák a jedno balení léku na ředění krve. Tak by mohl teoreticky už brzy vypadat online nákup u e-shopových řetězců. Exministr zdravotnictví Adam Vojtěch s dalšími poslanci za ANO navrhují, aby si si pacienti mohli přes internet objednávat léky na recept. Česká lékárnická komora i někteří opoziční poslanci mají ale k návrhu velké výhrady.

Na internetu si dnes lidé mohou koupit pouze volně prodejné léky, například kapky do nosu, proti kašli, bolesti či na tlumení horečky. Seženou je jako doplňkovou službu i přes e-shopy, které nabízejí převážně potraviny. Pro přípravky, které předepíše lékař, ale pacient musí do lékárny.

Poslanec Patrik Nacher (ANO) už před dvěma lety navrhl změnu zákona umožňující online prodej léků na předpis. Ministerstvo zdravotnictví, kterému tou dobou šéfoval Adam Vojtěch, se ale k návrhu stavělo rezervovaně. „Navrhovaná opatření s takto dalekosáhlým dopadem je třeba po delší dobu diskutovat na odborné úrovni,“ sdělila tehdy mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová.

Teď přichází Vojtěch jako poslanec se stejnou myšlenkou v novém návrhu zákona. „Co jsme tehdy za mého působení na ministerstvu nepodporovali, byl návrh pana poslance Patrika Nachera, který měl řadu legislativních i věcných nedostatků. Současný návrh, který předkládáme, je mnohem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější