Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

EU má čtvrtou vakcínu, Janssen od firmy Johnson & Johnson. Jako zatím jediná má jen jednu dávku

Vakcína Janssen od firmy Johnson & Johnson. Foto: Marco Bello, Reuters
Vakcína Janssen od firmy Johnson & Johnson. Foto: Marco Bello, Reuters

Podle ministra zdravotnictví by první dodávky vakcíny Janssen covid-19 od americké společnosti Johnson & Johnson mohly do EU, a tudíž i do Česka, dorazit už začátkem dubna, EU ale očekává zpoždění. I tak by měla tato vakcína výrazně posílit arzenál české očkovací strategie. Je totiž pouze jednodávková a tři měsíce vydrží v obyčejné lednici. Česko zatím objednalo dva miliony vakcín (tedy pro dva miliony lidí). V dubnu počítá téměř s 200 tisíci.

Evropská léková agentura (EMA) doporučila vakcínu Janssen (firma Janssen Pharmaceutical patří do konsorcia společnosti J&J) k podmínečnému použití (společnost tedy musí průběžně dodávat další data k vakcíně) pro osoby od 18 let. Schválila ji už i Evropská komise.

Stejně jako u očkovací látky společnosti AstraZeneca nebo ruského Sputniku V jde o tzv. vektorovou vakcínu. Ta je vyrobena na základě virového vektoru, v případě těchto tří konkrétně na základě adenoviru.

Adenoviry

  • Představují širokou skupinu virů.
  • Některé z nich jsou pro člověka neškodné, některé vyvolávají příznaky nachlazení.
  • Zatímco vakcína od firmy AstraZeneca používá modifikovaný šimpanzí adenovirus, tvůrci vakcíny Janssen zvolili lidský adenovirus Ad26.
  • Zjednodušeně řečeno se při tvorbě této vakcíny vezme

    Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Evropská unie

Očkování

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější