Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Číně se nedaří dohnat svět ve výrobě čipů. A ze špičkového výrobce zbyly jen dluhy a betonové kostry

Mezinárodní konference o polovodičových materiálech v čínském Nankingu, srpen 2020. Foto: Oriental Image via Reuters
Mezinárodní konference o polovodičových materiálech v čínském Nankingu, srpen 2020. Foto: Oriental Image via Reuters

Žádná jiná země na světě nespotřebuje tolik čipů jako Čína, aspirantka na světovou špičku v IT a inovacích. A žádná jiná země světa tolik nepotřebuje čipovou soběstačnost. Strategie Made in China 2025 chce do pěti let vyrábět 70 % čipů; zatím je to pouhých 5,9 % a konkurence je o dvě generace dál. Investují se stamiliony, nadějnou vlajkovou lodí byla opěvovaná wuchanská společnost HSMC. Jenže o sobě lhala. A pak ztroskotala.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Letošní rok 2021 má pro Čínu a její modernizační kampaň mimořádný význam. Aby vláda uskutečnila svoji roční vytyčenou práci, musíme pod pevným vedením ústředního výboru strany se soudruhem Si Ťin-pchingem jako (jejím) jádrem vykonat následující: následovat poučení Si Ťin-pchingova myšlení o socialismu s čínskými rysy pro novou éru… (a) posílit vědu a technologie jako strategickou podporu rozvoje. Inovace zůstává středobodem modernizační kampaně.“

Výroční pracovní zprávou Státní rady ČLR, kterou odpřednášel premiér Li Kche-čchiang coby šéf čínského vládního kabinetu, začalo v pátek 5. března po obligátních slavnostních formalitách letošní zasedání Všečínského shromáždění lidových zástupců. Čínské verzi parlamentu, které se pro její podřízenost Komunistické straně Číny přezdívá „gumové razítko“, letos na stole leží významný dokument: návrh čtrnáctého Pětiletého plánu 2021–2025.

Úkolem „gumového razítka“ je čtrnáctou pětiletku formálně schválit, jeho úloha je rituální. „Parlament“ návrh vlády ještě nikdy nezamítl a nepřísluší mu rozhodovat ani o podobě a cílech pětiletky, to má v rukou vedení strany. Leccos ze svých záměrů už strana prozradila.

Víme, že na rozdíl od předchozích pětiletek

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Technologie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější