Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Paskvil, nesmysl, jako řidičák jen za účast v autoškole. Babiš to za návrh maturit schytává ze všech stran

Pečlivě ošetřovaná image Andreje Babiše coby schopného manažera a vyjednavače dostala povážlivý šrám. Foto: ČTK
Pečlivě ošetřovaná image Andreje Babiše coby schopného manažera a vyjednavače dostala povážlivý šrám. Foto: ČTK

Premiér Andrej Babiš čelí ostré kritice za svůj návrh úpravy maturit. Proti je ministr školství Robert Plaga, střední a vysoké školy i koaliční ČSSD. Podle Babišova poradce však nejde o plošné zrušení maturitních zkoušek.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Kdo by chtěl maturovat, může. Kdo nebude, dostane průměrnou známku a z úřední moci to pro něj bude znamenat úspěšně složenou závěrečnou nebo maturitní zkoušku,“ napsal na Facebook premiér.

Ve svém nedělním hlášení Čau lidi pak popsal, že se maturita obecně přeceňuje. „Když někdo někdy někoho zaměstnával a dělal pohovory, myslíte si, že se ptal na maturitu? Já jsem zaměstnával 35 tisíc lidí a nikdy jsem se na maturitu neptal,“ podotkl Babiš.

Dnes společně se svým poradcem pro oblast školství Tomášem Hambergerem jednal přes video chat s řediteli středních škol, kteří se včera proti premiérově vizi ohradili v otevřeném dopise.

„Pan premiér si stále trvá na svém a my také,“ zhodnotil schůzku Jiří Zajíček, předseda Unie školských asociací CZESHA. „On trvá na tom, že by žáci měli mít právo volby, tedy buď administrativní maturitu, nebo normální. Já tomu rozumím, ale když přijdete na nádraží a nabídnou vám, že si můžete jízdenku zakoupit nebo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Školství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější