Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Proč vakcíny stojí, kolik stojí, kdo na nich vydělá a co o tom mohla v e-mailu číst i vaše babička

Očkování proti covidu je historicky jedinečnou akcí, která má řadu neznámých. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Očkování proti covidu je historicky jedinečnou akcí, která má řadu neznámých. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Očkování proti covidu-19 provázejí spekulace, kolik vakcíny stojí a kolik na nich výrobci očkovacích látek vydělají. Je to pochopitelné, toto odvětví má vlastní pravidla, třeba různé ceny pro různé zákazníky. Toho se snaží využít dezinformátoři, tuhle bitvu však – soudě alespoň podle rostoucí ochoty Čechů se očkovat – zatím prohrávají.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Nejdříve o vakcínách tvrdili, že nebudou účinné a že budou mít vážné vedlejší účinky. Proti těmto tvrzením už je společnost „očkovaná“ tvrdými daty, která prokazují opak. Přetrvává ale jiná „ruská mutace“ dezinformací o očkování: že to všechno je pro peníze.

Úspěšnost jejího šíření stojí na tom, že „očkování“ proti ní je poměrně obtížné. Na tohle tvrdá data nejsou.

Pokud vaši rodiče či prarodiče dají na řetězové e-maily, dost možná v nich v posledních dnech našli zprávu, že západní vakcíny měly stát až 2200 korun za dávku, čemuž naštěstí učinilo přítrž Rusko. Pokud sledují například server Novinky.cz, možná si přečetli, že „vakcíny jsou zlatý důl“ a výrobci za ně utrží desítky miliard dolarů. Částku pro českého penzistu s důchodem čtrnáct tisíc nepředstavitelnou.

Konkrétně ve zmíněném řetězovém e-mailu, který vychvaluje ruskou vakcínu, stojí: „Některé firmy (takřka všechny) kalkulovaly s cenou třeba i 100 dolarů za dávku (asi 2200 Kč), přitom v tomto případě se pohybuje kolem 4,5 dolaru za dávku (99 Kč). Takže i kdyby se k nám ruská vakcína nedostala, dokázala tržně zlikvidovat vysokou cenu dříve monopolního západního farmaceutického vydírání a tím pro mnohé nedostupnost. Prostě Západ už hraje vabank.“

Vyznění je zřejmé – levný Sputnik zlikvidoval temné choutky západní farmaceutické lobby.

Skutečnost byla jiná.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější