Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Členka Pirátů chtěla léčit roční dítě bazénovou dezinfekcí. Pít to může jen debil, říká šéf lékařské komory

Daniela Bílá. Foto: Pirátská strana
Daniela Bílá. Foto: Pirátská strana

Členka republikového výboru Pirátů na sociálních sítích vystupuje jako zastánkyně takzvané alternativní léčby, kterou podle svých slov sama užívá. Při léčbě se využívá například bazénová chemie. Lékaři ji považují v lepším případě za šarlatánství.

„Trápí mě problém ročního chlapečka, naší kamarádky syna, který měl v půl roce mrtvici. Bohužel na to lékaři přišli pozdě, zasáhli někdy až za tři dny. Takže má malý ochrnutou levou půlku těla. Nevíte někdo, jestli by mu nepomohlo něco z našich prostředků?“ ptá se v příspěvku Daniela Bílá z Karlovarska, kromě jiného členka republikového výboru Pirátské strany.

Pomoc bližnímu je samozřejmě krásné gesto, nicméně experti před účinky „všeléku“ varují. Připomínají, že složením se nápadně podobá bazénové dezinfekci a průmyslovým bělidlům. Předseda České lékařské komory Milan Kubek dokonce uživatele označuje za „debily“. Sama Bílá si ale trvá na tom, že látka je léčivá. Její stanoviska nyní diskutuje vedení strany.

Prostředky CDS (Chlorine dioxid solution) a MMS (Mineral miracle supplement) nejsou nijak nové. Podle uživatelů se jedná o zázračný všelék, který může vyléčit malárii, AIDS nebo rakovinu.

Odborníci pro něj ale tolik pochopení nemají. Státní zemědělská a potravinová inspekce dokonce v letech 2010 a 2015 varovala, že látky obsažené ve výrobcích jsou v potravinářství zakázané, nepoužívají se ani v malém množství a jsou považované za nebezpečné pro lidské zdraví. Jedním z důvodů je i to, že „všelék“ je tvořený látkami, které se používají k dezinfekci vody v bazénu či k bělení textilu.

Skupina Užíváme CDS ovšem stále funguje na sociálních sítích a jejím prostřednictvím si lidé vyměňují rady, jaký neduh látka vyléčí, případně v jaké koncentraci. Roztoky bazénové dezinfekce přitom používají mnoha způsoby. Kromě vnějšího užití (lázně či obklady) je někteří i pijí, používají ve formě klystýru nebo ušních kapek. Záleží přitom, jaký zdravotní problém je trápí.

O radu se rozhodla požádat i Daniela Bílá. Není to přitom jediný dotaz, který ve skupině položila. Před rokem se ptala, jak pomoct mamince, které se udělal otok na kotníku a ten ji bolí při chůzi i v klidu. Dále hledala radu, jak pomoci kolegyni, které padají vlasy.

„V Maďarsku je to povolené“

Nyní ale Bílá odmítá, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější