Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Začala jsem děti pouštět ven za kamarády. Bála jsem se, abychom doma neskončili jako čtyři trosky

Ilustrační snímek. Foto: Unsplash
Ilustrační snímek. Foto: Unsplash

Kontakt s vrstevníky je pro teenagery velmi důležitý, ale měli bychom respektovat doporučení epidemiologů, říká psycholožka Hana Ševčíková. Když se rodiče snaží hledat kompromis, je důležité, aby to nepřispívalo ke zhoršování epidemické situace.

Gabriela má doma dvě děti v pubertě – 13letou dceru a 17letého syna. Od začátku byla velmi přísná v tom, aby celá rodina přísně dodržovala všechna pandemická opatření včetně sociální izolace.

S manželem oba pracují na home office, děti se učí distančně, takže byli celé měsíce zavření spolu doma. „Kromě letní pauzy vlastně pořád,“ říká Gabriela.

Nejdřív hrávali společenské hry, dívali se na seriály a společně vařili, ale postupně přešli ke sporům a společné úzkosti. Vystupňovalo se to hlavně v průběhu druhé vlny. „Každá drobnost způsobila konflikt, děti byly zavřené v pokojích, přestávaly s námi komunikovat, bylo vidět, že se jejich psychický stav výrazně zhoršuje,“ popisuje Gabriela. „Nikdo se s námi nehádal, že nemůže jít ven, to ne, snažily se držet statečně, ale psychika dělala své.“

Ani jedno z jejich dětí není introvert, jsou zvyklé na sociální kontakt. „Mobil jim ho nahrazoval 24 hodin denně, sedm dní v týdnu, a to přivádělo do úzkých mě,“ přiznává.

Po pár opravdu těžkých dnech, kdy už bylo jasné, že jsou na tom všichni psychicky špatně, se s manželem dohodli, že dětem nabídnou možnost chodit ven, ale s dodržováním určitých pravidel. „Můžou chodit ven dvakrát týdně, ale

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rodina a vztahy

Rodina, vztahy a zdraví

V tomto okamžiku nejčtenější