Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hospitalizace infekčních pacientů s covidem byla příliš dlouhá, vysvětluje šéf svazu pojišťoven seškrtání příplatků

Ladislav Friedrich, prezident Svazu zdravotních pojišťoven.
Ladislav Friedrich, prezident Svazu zdravotních pojišťoven.

Nemocnice se dostávají do finančních kleští. Přišly o příplatky za covidové pacienty a zároveň musely zrušit plánované operace. „Vytváříme tady dojem, že letošní rok skončí pro nemocnice nějakou katastrofou, což si myslím, že nehrozí,“ říká v rozhovoru s Deníkem N šéf Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich.

Pojišťovny od letošního roku nemocnicím výrazně zredukovaly příplatky za covidové pacienty. Za nemocné na intenzivním lůžku dostávají o třetinu méně než loni a na standardním lůžku se zrušily kompenzace úplně. Proč k tomu došlo?

Vycházíme z metodického doporučení ministerstva zdravotnictví ohledně průběhu onemocnění. Není možné, aby byli někteří pacienti infekční po tak dlouhou dobu, jako jsme akceptovali v loňském roce. Ministerstvo zdravotnictví proto vyhlásilo metodické doporučení, po jakou dobu pacient vykazuje infekčnost. Neviděl bych to tedy jako snížení úhrad, ale jako zpřesnění oprávněné délky vykazování infekčnosti hospitalizovaného pacienta pro účely bonusu.

Nemocnicím se ale snižují i platby za pacienty na ventilovaném lůžku, o které se musí nemocnice postarat stejným způsobem, ať jsou ještě infekční, nebo už ne.

Za loňský rok statistiky ukázaly, že hospitalizace infekčních pacientů s covidem byla neadekvátně dlouhá. Někteří zástupci nemocnic dokonce veřejně prohlásili, že pacienti jsou někdy na lůžkách ze sociálních důvodů, protože se nemohou přesunout do domácího ošetřování. Proto ministerstvo přistoupilo k úpravě metodiky. Ale nejedná se o žádný zásah do seznamu výkonů nebo změnu ceny, pouze o metodické upřesnění nároku na bonifikaci.

Ale pacienty na ventilovaných lůžkách nemocnice zbytečně dlouho určitě nedrží…

Pokud je pacient na ventilovaném lůžku a neměl by již být infekční, pak úhrada není nijak krácená a nemocnice za takového pacienta dostává stejné peníze jako za nemocné, kteří jsou na ARO/JIP z jiných důvodů než onemocnění. Takže rozhodně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější