Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

SPD pozvolna posiluje, ČSSD ztrácí. ANO a koalice zůstávají na svém, ukázal volební model

Předseda SPD Tomio Okamura. Foto: ČTK
Předseda SPD Tomio Okamura. Foto: ČTK

Hnutí ANO by v únoru těsně vyhrálo volby do Poslanecké sněmovny s 26 procenty hlasů. Podle agentury Median drží před koalicí Pirátů se Starosty náskok 1,5 procentního bodu. Třetí v pořadí, koalice Spolu, by získala 18,5 procenta. Data také potvrzují pozvolné posilování hnutí SPD.

Hnutí ANO by v únoru podle výzkumu agentury Median volilo 26,5 procenta lidí. Hnutí Andreje Babiše si tak udrželo výsledek z minulého měsíce. Zatímco v předchozím období postupně ztrácelo podporu, nyní se podle Medianu stabilizovalo. Ke stejnému závěru dospěl také nedávný výzkum agentury Kantar CZ pro Českou televizi.

ANO se i nadále opírá hlavně o seniory, z nichž by mu dal hlas skoro každý druhý (46,8 procenta). Naopak velmi slabou – pětiprocentní – podporu má vládní hnutí mezi podnikateli.

Na druhém místě by se s poměrně malým odstupem umístila koalice Pirátů se Starosty, které by volilo 25 procent lidí. I toto uskupení tak od minulého měření zůstává na svém. Výzkumníci ovšem upozorňují, že tato koalice postupně získává přesvědčenější voliče.

„Koalice Pirátů a STAN má i v únoru 2021 opět vyšší

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Průzkum veřejného mínění

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější