Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Komu prospěje a k čemu bude humbuk kolem ruské a čínské vakcíny (otázky a odpovědi)

Krabička vakcíny Sputnik v rukou maďarské zdravotnice. Foto: ČTK/AP
Krabička vakcíny Sputnik v rukou maďarské zdravotnice. Foto: ČTK/AP

Přinášíme základní otázky a odpovědi ohledně toho, jak by v Česku mohly být využity vakcíny Sputnik a Sinopharm: kdo je prosazuje, co z toho bude mít a proč se o těchto očkovacích látkách nyní tolik mluví.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Očkování v Česku dostalo nový rozměr poté, co se do plánů vlády vložil Hrad. Informoval o zajištění vakcín z Ruska a žádosti získat očkovací látky z Číny.

Co znamená průběžný přezkum vakcíny Sputnik V v agentuře EMA?

Minimálně to, že Rusko poskytlo Evropské agentuře pro léčivé přípravky (EMA) schvalující užití léků v EU data potřebná pro zahájení přezkumu. Na to se čekalo a nebylo jasné, proč tak Rusko dosud neučinilo.

Průběžný přezkum je prvním krokem k oficiálnímu schválení vakcíny. Agentura zkoumá například data z klinických studií a vyhodnocuje, zda je vakcína bezpečná a účinná. Ve druhém kroku pak výrobce vakcíny musí požádat o autorizaci vakcíny na unijním trhu. Pokud EMA tuto autorizaci doporučí, finálně ji pak schválí Evropská komise.

„Rozhodnutí Výboru pro humánní léčivé přípravky zahájit průběžný přezkum je založeno na výsledcích laboratorních a klinických studií u dospělých. Tyto studie naznačují, že Sputnik V spouští

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější