Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Lákavý příběh „čínské vakcíny Sinopharm“ má úskalí. Vylučuje seniory, chybějí prověřená data

Vakcína Vero Cell (BBIBP-CorV) vyvinutá čínskou státní společností Sinopharm (CNPGC). Foto: Wang Tching-šu, Reuters
Vakcína Vero Cell (BBIBP-CorV) vyvinutá čínskou státní společností Sinopharm (CNPGC). Foto: Wang Tching-šu, Reuters

Prezident Zeman na popud premiéra Babiše požádal Čínu o dodání čínské vakcíny Sinopharm a Čína žádosti okamžitě vyhoví, oznámil Hrad. Jenže tak jednoduché to s „čínskou vakcínou Sinopharm“ není.

Především, přísně vzato, „čínská vakcína Sinopharm“ neexistuje. Je to jen přijatelná zkratka. Běžně se používá, aniž by z ní bylo jasné, co vše se pod ní skrývá: typ očkovací látky, účinnost, bezpečnost, možné použití. A také to – což by Českou republiku, která prioritně očkuje ohrožené staré lidi, mělo jistě zajímat –, že v Číně se touto ani žádnou jinou vakcínou neočkují lidé starší 59 let.

Sedmašedesátiletá Čang Ji-pching žije v jihočínském Kchun-mingu a často jezdívala do Rakouska, kde žije její dcera a dva vnuci. „Kdyby pro mě byla vakcína, bez váhání bych se zapsala. Bez očkování nemám proti viru žádnou imunitu a kdykoli mohu onemocnět. Ale kdy na mě přijde řada? Nemám ponětí,“ řekla paní Čang reportérům Sixth Tone.

Proč? Zaprvé, v Číně mají jiné očkovací priority: pracovníky infrastruktury, kterou stát pokládá za klíčovou. Zadruhé? Chybí spolehlivá klinická data o 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Covid-19

Očkování

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější