Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Šéf má z koronaviru srandu, i nakažení museli do práce. Virus se v průmyslu šíří mimo dohled veřejnosti

Průmysl. Ilustrační Foto: ČTK
Průmysl. Ilustrační Foto: ČTK

I na začátku nového lockdownu v Česku nadále funguje průmysl. Jeho zástupci se kritice svého specifického postavení v rámci vládních opatření brání tím, že proti šíření nákazy dělají maximum. Deník N nicméně získal svědectví pracovníků průmyslových podniků, podle nichž je situace uvnitř firem úplně odlišná.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Organizace zastřešující průmysl dlouhodobě přesvědčují veřejnost, že situace ve firmách je pod kontrolou. Vedení podniků brojí za to, aby se opatření důsledně dodržovala.

Případné nenahlašování kontaktů nebo tlak na porušování karanténních opatření se dokazuje jen těžko. Jedním z důvodů je také skutečnost, že úřady dodržování karantény a izolace kontrolují jen minimálně. Nedostatečný dohled v podnicích jako jeden z důvodů šíření nákazy navíc zmiňují i odbory.

Porušování pravidel přitom není záležitostí ojedinělých případů. Deníku N to potvrdili pracovníci jednotlivých podniků. Redakce zná jejich celá jména, kvůli obavám respondentů o problémy v zaměstnání je ale neuvádí. Firmy podle nich sice o předepsaných opatřeních vědí, ale nijak je nevymáhají.

„Oficiálně jsou postupy prevence dané. Například roušky jsou v celém areálu povinné, avšak ve skutečnosti to každý

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější