Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Nechte nás pracovat. Proč nepíšete, že jsme to dovezli dřív?“ Šéfka firmy dodávající testy vlastníka neprozradí

Respirátor FFP2. Foto: ČTK
Respirátor FFP2. Foto: ČTK

Ministerstvo vnitra uzavřelo bez výběrového řízení smlouvu se společností Tardigrad International Consulting na dodávku 3,6 milionu testů z Číny za 237 milionů korun. Kolem firmy ale panuje řada nejasností, především není známo, kdo za celou skupinou vlastně stojí a jakým způsobem je financována. „Myslíte si, že kdybych stála za praním špinavých peněz, přihlásila bych se do veřejného výběrového řízení?“ říká Monika Jírovcová, která je vedena jako oficiální vlastník české pobočky. Sama se ale otázkám po skutečném vlastníkovi mezinárodní skupiny opakovaně vyhýbá.

Kdo je skutečným vlastníkem skupiny Tardigrad?

(delší ticho) To nejsou na sebe napojené pobočky. Tardigrad Česká republika je úplně samostatnou jednotkou, jsme logistická společnost.

Česká společnost nemá ani vlastní web, jediný kontakt na ni lze získat prostřednictvím mezinárodní společnosti Tardigrad Group. Lze tedy dovozovat, že jde o propojené uskupení.

Je to tak, že když potřebuji něco poslat do Dubaje nebo do bývalého Sovětského svazu, využiju jejich kancelář, udělám s ní objednávku, ale není tam žádné majetkové provázání. Jen zákaznické. Když vozíme léky z Ukrajiny, objednám si je od ukrajinské kanceláře a ve finále je to stejné, jako bych si je objednala od DHL.

U české pobočky jste v obchodním rejstříku uvedena jako vlastník, na webu skupiny jste ale označována pouze jako „ředitelka globálních operací“. K vlastnictví se nehlásíte ani vy sama na LinkedIn profilu. Proč?

Proč bych si tam musela dávat, že jsem vlastníkem? Já se celý život nechlubím, to se mnou nemá nic společného. Já celý život jen pracuju. Jsme malá firma, která všem svým zákazníkům dává 150% servis. To je moje celoživotní práce.

Zkuste tedy říci, kdo stál za skotskou společností, jejíž vlastník je nedohledatelný a která vaši firmu založila?

To není pravda,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Nákupy v nouzovém stavu

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější