Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Není to výkřik do neznáma, Slováci a Maďaři na základě něčeho rozhodli.“ Běhounek je ke Sputniku vstřícnější než Blatný

Bývalý hejtman Vysočiny Jiří Běhounek. Foto: ČTK
Bývalý hejtman Vysočiny Jiří Běhounek. Foto: ČTK

Na rozdíl od ministra zdravotnictví Jana Blatného netrvá Jiří Běhounek, kterého na post ministra prosazuje prezident Miloš Zeman, výslovně na tom, že by ruská vakcína Sputnik nutně musela projít schválením evropskou agenturou EMA. Zdůrazňuje, že by jako ministr musel mít dostatek podkladů.

Karty na stole leží takto: ministrem zdravotnictví je Jan Blatný, premiérem Andrej Babiš, prezidentem Miloš Zeman. U prvního jmenovaného je v krátkodobém horizontu nejméně jisté, že ve funkci zůstane, u posledního je to nejjistější.

Prezident Miloš Zeman – bez opory v ústavě, zřejmě i proti vůli premiéra a v rozporu se zvyklostmi politiky – v nedělní Partii v televizi Prima prakticky ministra zdravotnictví odepsal. O Blatném mluvil v minulém čase, o vysočinském exhejtmanovi Jiřím Běhounkovi v superlativech. „Bude-li mi někdy citovaný návrh tohoto typu panem premiérem předložen, tak mu bez jakéhokoliv váhání rád vyhovím,“ vzkázal prezident z obrazovky spíše premiérovi než občanům. „Návrhem“ mínil možnou výměnu Blatného za Běhounka.

Jiří Běhounek sám pro Deník řekl, že by post ministra přijal. „Když budou chtít, jsem připravený pomoct, mám to v hlavě srovnané. Podmínka je, že by mi do toho nikdo nemluvil a mělo by to hlavu a patu. Někdo to musí řídit a já bych to řídil,“ řekl. Naznačil tak, že by chtěl silnější pozici, než Andrej Babiš vymezil zejména ministrům Adamu Vojtěchovi a Janu Blatnému.

Deník N oslovil Jiřího Běhounka s dotazem, jak se dívá na možné schválení ruské vakcíny Sputnik V v Česku.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější