Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak do Moskvy tajně poslali vojenské letadlo: Sputnik V je na Slovensku. Chtělo to odvahu, řekl Matovič

Ruská vakcína pojmenovaná podle první družice Sputnik. Foto: Adobe Stock
Ruská vakcína pojmenovaná podle první družice Sputnik. Foto: Adobe Stock

Slovenský premiér Igor Matovič a ministr zdravotnictví Marek Krajčí na košickém letišti přivítali první dodávku ruské vakcíny Sputnik V. O dovozu rozhodl bez souhlasu vlády ministr Krajčí. Tajný dovoz Sputniku pobouřil koaliční partnery, kritizuje ho i šéf diplomacie Ivan Korčok. Podle Matoviče objednáním Sputniku V prokázali odvahu. Očkování ruskou vakcínou bude dobrovolné a možné i u seniorů. Použití neregistrované vakcíny, „o níž nevíme absolutně nic“, prohlásila šéfka Státního ústavu pro kontrolu léčiv za „velké riziko“.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Místo tiskové konference o zpřísnění lockdownu svolali premiér Igor Matovič a ministr zdravotnictví Marek Krajčí (oba OĽaNO) tiskovou konferenci na košické letiště. Tam přistálo letadlo s první dávkou ruských vakcín Sputnik V.

Celkem jich přiletělo 200 tisíc kusů. Naočkovat by se jimi tedy mohlo 100 tisíc lidí. Je to únorová dodávka, v březnu by mělo přijít dalších 400 tisíc dávek vakcíny.

Do června by na Slovensko měly na základě smlouvy s Ruskem dorazit dva miliony vakcín, tedy pro milion lidí. Takto by se tempo očkování mohlo podle premiéra zrychlit o 40 procent.

Jde o první vakcínu na Slovensku, která není podmíněná registrací Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA). U jiných se čekalo, než je léková agentura schválí. Výrobce Sputniku dodnes o registraci ani nepožádal.

Valášek odchází. Korčok: Vítat tuto vakcínu není vhodné

V reakci na tajný dovoz ruské vakcíny oznámil poslanec Pro lidi Tomáš Valášek, že vystupuje z koalice. „Ne v mém jménu. Tajné vojenské lety. Neověřené ruské vakcíny. Záhadný zprostředkovatel blízký Vladimiru

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Slovensko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější