Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ať továrny testují, nebo zavřou. Je v nich nebezpečno, normálně zavírají kvůli každé salmonele, navrhuje matematik Levínský

Dramatik a ekonomický matematik René Levínský. Foto: Lenka Glisníková
Dramatik a ekonomický matematik René Levínský. Foto: Lenka Glisníková

Stávající opatření proti epidemii nebudou stačit, pokud se neomezí i továrny a další velké provozy, kde se potkává hodně lidí. Alespoň do doby, než se připraví povinné testování ve firmách a další opatření, která zamezí šíření nákazy mezi zaměstnanci. S tímto závěrem přicházejí vědci z Centra pro modelovaní biologických a společenských procesů (BISOP). Jeho ředitel, matematik René Levínský, dodává detaily v rozhovoru.

Jsou stávající opatření lockdown?

Je asi jedno, jakou tomu dáme nálepku. Lidi se zavřou doma „ve špajzu“ a průmysl si dělá, co chce. Tak nevím, jestli je to lockdown.

V poslední analýze píšete, že i kdyby všichni dodržovali opatření tak, jako loni v březnu, nebude to stačit. Proč?

Když se podíváme na čerpání programů Antivirus, vidíme, že loni v březnu mělo zavřeno (nebo aspoň částečně) 5600 firem. Z toho řada velkých továren. Takže průmysl klesl ve člověkohodinách asi o 40 %. A to jsou věci, které lidé nemohou ve svém osobním životě nahradit. My potřebujeme nyní, když jsme na tom tak strašně, dostat reprodukční číslo R na 0,6. (Aktuálně je 1,25, pozn. red.)

Když ho dostaneme na 0,95 nebo 0,9, budeme se v tom motat další dva měsíce a děti se nedostanou do škol.

Co se dá nyní realisticky očekávat po třech týdnech opatření?

Budeme na tom plus minus stejně, ideálně na tom můžeme být o půlku lépe – tedy že z aktuálně 15 tisíc denně pozitivně testovaných se dostaneme někam na sedm nebo osm tisíc. Nestane se nic, nemocnice jsou plné, lidé jsou tam často dlouho hospitalizovaní, i déle než měsíc. Ten problém je naakumulovaný. Nedá se vyřešit tímto způsobem. Obzvlášť když máme

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější