Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Varování před Huawei pomohlo Babišovi do Bílého domu. Se šéfem kyberúřadu si ale premiér nerozuměl

Prezident Zeman na jednání s vedením společnosti Huawei. Zdroj: Facebook prezidenta
Prezident Zeman na jednání s vedením společnosti Huawei. Zdroj: Facebook prezidenta

Mezi nejzásadnější mezníky česko-čínských vztahů patří bezpochyby varování před společností Huawei. To nejen ukázalo, že je Česko stále součástí západních struktur, a pomohlo premiérovi Andreji Babišovi k pozvání do Bílého domu, ale zvýraznilo snahu prezidenta Miloše Zemana stavět se proti státu a upřednostňovat kontakty s byznysem. Ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), který varování vydal, musel čelit politickým tlakům a den před výročím vydání klíčového dokumentu ho Babišova vláda odvolala.

V bezpečnostní komunitě se vypráví příběh: když na konci roku 2018 ve Washingtonu visela mapa se zeměmi, s nimiž Spojené státy počítají jako se spojenci v protičínské ofenzivě, Česká republika mezi nimi chyběla. Na Bílý dům a Pentagon jsme působili i kvůli výrokům prezidenta Miloše Zemana jako pročínská a proruská země, na kterou v těchto otázkách není spoleh.

O to větší překvapení nastalo krátce před Vánoci téhož roku, když český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost varoval před čínskými společnostmi Huawei a ZTE a označil je za bezpečnostní riziko.

Vyvolalo to takový poprask, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější