Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Tím, že se nesetkáte s babičkou, továrnu nenahradíte.“ Podle expertů může lockdown skončit zklamáním

Ilustrace: Lumír Kajnar, Eva Škrovinová.
Ilustrace: Lumír Kajnar, Eva Škrovinová.

I kdyby všichni znovu dodržovali opatření jako loni v březnu, může nastat zklamání. Po třítýdenním lockdownu může být situace podobná jako na jeho počátku: „I při velké míře dodržování bude ještě na začátku dubna 7000 lidí v nemocnicích, 9000 nových případů a přes 150 mrtvých denně. V nejhorším scénáři bude situace za měsíc stejná jako teď,“ upozorňují vědci z Centra pro modelování biologických a společenských procesů (BISOP).

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Hranice, pod kterou by bylo možné považovat epidemii za zvládnutou, je podle odborníků zhruba tisíc pozitivně testovaných denně. Tehdy by byli hygienici schopní podchytit ohniska a obstojně trasovat.

Jenže taková situace nastala naposledy začátkem září. Nyní se počet prokazatelně nakažených drží ve všední dny kolem patnácti tisíc.

„Ještě loni na jaře jsme říkali, že 400 nově nakažených denně je kritický počet. A chtěli jsme, aby se trasování a testování připravilo na kapacitu 2000 lidí denně – to byla naše představa pekla. Dnes už nám připadá, že by to bylo velké štěstí,“ popisuje matematik a ředitel Centra pro modelování biologických a společenských procesů René Levínský. „Je zajímavé, jak se za rok posunulo chápání čísel,“ dodává.

Co mu ale s kolegy z čísel a jejich analýzy nyní jednoznačně vychází, je potřeba co nejvíce snížit reprodukční číslo R, které vypovídá o rychlosti šíření nemoci. S převahou takzvané britské, nakažlivější mutace v tuzemsku ještě vzrostlo – na 1,25 (tolik lidí nyní jeden nemocný průměrně nakazí). Mnohé nemocnice jsou na hraně kapacity a masa prokázaně nakažených v populaci je nyní největší za celou dobu koronavirové pandemie. V tak špatné epidemické situaci Česko ještě nebylo. Ze stejného důvodu zavedla vláda od začátku března sadu nových opatření včetně zákazu pohybu lidí mezi okresy.

Experti ale upozorňují, že to nebude stačit: podle toho nejoptimističtějšího odhadu mohou aktuální opatření

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější