Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Premiérovi, jehož firmy ovládají nemalou část celé ekonomiky, lze těžko věřit, že se při lockdownu neřídí vlastními zájmy

Pečlivě ošetřovaná image Andreje Babiše coby schopného manažera a vyjednavače dostala povážlivý šrám. Foto: ČTK
Pečlivě ošetřovaná image Andreje Babiše coby schopného manažera a vyjednavače dostala povážlivý šrám. Foto: ČTK

Komentář Jiřího Pehe: Lockdown v podobě, v níž byl vyhlášen, nejspíš nejen nepřinese takové zlepšení epidemické situace, ve které vláda doufá, ale dál posílí v mnoha lidech přesvědčení, že v České republice jen málokdy něco funguje podle jasných kritérií. A důvodem jsou podle všeho netransparentní zájmy a lobbing.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Když se o lockdownu začalo mluvit, na stole byla i ta nejtvrdší varianta. Tedy že by se kromě omezení pohybu, zpřísnění hygienických pravidel v podobě povinnosti nosit roušky na veřejnosti a respirátory v uzavřených prostorech, zavření škol i naprosté většiny obchodů zastavil i provoz firem. Nakonec k tomu nedošlo, protože vláda prý nechce poškodit ekonomiku.

Neodhodlala se tedy k následování příkladu některých jiných zemí, jako je Izrael, který k takovému radikálnímu lockdownu přistoupil. Argumentuje, že raději bude požadovat od firem nejprve dobrovolné a později i povinné plošné testování pracovníků. Jenže tato argumentace je z několika důvodů poněkud děravá.

Jak upozornil ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček, zdaleka ne všechny firmy jsou na plošné testování připraveny, včetně toho, že zatím nejsou zásobeny potřebným počtem testovacích sad. I proto Hamáček navrhl už po vyhlášení lockdownu v jeho současné podobě, aby sociálnědemokratičtí ministři prosazovali ve vládě v rámci lockdownu uzavření i těch firem, které zatím nejsou na testování připraveny. Jinak hrozí, že se stanou ohnisky dalšího šíření nemoci covid-19, respektive jejích nových nebezpečných mutací.

Odmítnutí vlády zavřít nebo výrazně omezit výrobu má ale bohužel i další negativní konotace.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější