Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Co komu přes obrazovku naznačil a kde hrál svou hru. Analyzujeme Zemanův rozhovor

Prezident Miloš Zeman. Foto: Michal Krumphanzl, ČTK
Prezident Miloš Zeman. Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prezident Miloš Zeman o víkendu vystoupil v televizi Prima. Z hodinové debaty jsme vybrali nejzajímavější momenty, které zasazujeme do kontextu. Prezidentova televizní vystoupení jsou totiž indikátorem, co se může dále v politice dít, ale také jaké výklady mohou brzy začít kolovat v řetězových e-mailech.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

První náznak, že by nebyl proti zastavení průmyslu

„Průmysl představuje 42 % národního důchodu. A tam ten lockdown je do jisté míry riskantní, i když bych se ani tomu nebránil. (…) Samozřejmě že v nejhorším případě můžeme sáhnout i k tomu lockdownu. (…) Když nebudou (jiná opatření) stačit, sáhněme k tomuto.“

Prezident Zeman je (jak je zřejmé i ze složení jeho tzv. expertního týmu) obklopen průmyslníky a dosud vystupoval jako jednoznačný odpůrce omezování průmyslu. Má v tom vliv na premiéra Andreje Babiše, jak plyne z naší analýzy veškerých prezidentových kroků týkajících se covidu-19, kterou jsme přinesli minulý týden. Prezidentovo veřejné připuštění změny názoru v této věci je novinkou.


Ruské vakcíně vstříc

„Mně by úplně stačila certifikace SÚKL. SÚKL, tedy Státní úřad pro kontrolu léčiv, by neměl být líný a měl by takovou certifikaci podobně, jako to udělalo Maďarsko, provést.“

Prezident během svého plédování za ruskou vakcínu Sputnik V řekl, že podle jeho mínění není třeba čekat na schválení Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA, někdy též nazývána Evropská léková agentura), postačilo by mu posvěcení příslušným českým úřadem.

To ale nejde.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Miloš Zeman

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější