Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vláda neposlechla lékaře, ale lobbisty. Brání zisky místo životů, ohrožuje obojí

Vláda omezuje občany, školy i živnostníky. Průmysl obchází obloukem. Foto: ČTK
Vláda omezuje občany, školy i živnostníky. Průmysl obchází obloukem. Foto: ČTK

Komentář Jana Moláčka: Činy mluví hlasitěji než slova, a jejich absence občas řve, až to trhá uši. Vláda svými činy a nečiny shrnutými v sadě pátečních usnesení promluvila velmi hlasitě. Bohužel zcela v rozporu se slovy svého předsedy Andreje Babiše o hrozbě, že se Česká republika stane druhým Bergamem.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Psychologové a ekonomové už desítky let opakují a ze všech stran zkoumají jeden z nejslavnějších experimentů, které kdy provedli. Je známý pod anglickým názvem ultimatum game. Skupina lidí se rozdělí do dvojic, každá dvojice dostane sto dolarů a jeden její člen má právo navrhnout, jak si je rozdělí. Pokud s návrhem souhlasí i druhý člen dvojice, mohou si peníze nechat.

Šťastlivci s právem rozhodnout mají pochopitelně motivaci nechat si ze stovky co nejvíc. Jenže jim je jasné, že když parťákovi nenabídnou nic, on souhlasit nebude a ostrouhají oba.

Nejvýhodnější strategií se ukázala být ochota přenechat druhé straně o něco méně než polovinu sumy, ale zase ne o moc. S nabídnutými čtyřiceti dolary souhlasí skoro každý. S třiceti pořád ještě dost lidí. Dvacku přijme už jen někdo a menší částku téměř nikdo.

Proč? Je přece vždycky lepší dostat něco než nic, i kdyby to mělo být mizerných deset dolarů, ne?

Jenže experiment ukázal, že lidé se nerozhodují jen chladně racionálně. Hodnotu v jejich očích má i vlastní důstojnost a subjektivně pociťovaná spravedlnost. Jsou ochotní akceptovat, že osud dal někomu výhodu. Tak to v životě chodí. Nevadí jim, že této výhody využije ve svůj prospěch. Ale jen do jisté míry. Pokud šťastlivec tuto míru překročí a pokusí se svou výhodu z pohledu druhých nikoliv využít, ale zneužít, narazí. Paradoxně i tehdy, kdy by z toho ti druzí měli sice malý, ale přece jen zisk.

Proč tento dlouhý úvod? Protože stejně, jako v experimentu narazili vykukové nabízející protistraně pět dolarů, narazí i vláda, která se rozhodla

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Názor

Česko, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější