Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak vypadá zblízka nejlepší stavba loňského roku? Na inspekci v novém sídle společnosti Lasvit

Bílý monolit novostavby nového sídla Lasvitu vás okamžitě zaujme. Foto: Lasvit
Bílý monolit novostavby nového sídla Lasvitu vás okamžitě zaujme. Foto: Lasvit

Na sklonku loňského roku byla vyhlášena Česká cena za architekturu. Za nejlepší budovu uplynulého období bylo mezinárodní porotou zvoleno nové sídlo firmy Lasvit v Novém Boru. Navštívili jsme její architekty a nakonec i samotnou budovu.

Ten dům byl od prvního pohledu výjimečný. Nemohli jste z něj spustit zrak. Mezi dvěma rekonstruovanými roubenkami z 18. století se drze postavila stavba s vizáží skleněné ozdoby ze stromečku. Mléčně bílá, jako by vystoupila ze snu; až na druhý pohled jste si všimli, že svým tvarem napodobuje zdejší dvoupatrové roubené domy. Jako kdyby někdo historickou roubenku vyfoukl ve sklárně.

Použitý materiál se tak trochu nabízí. V roce 2018 získala toto nejvyšší architektonické ocenění administrativní budova betonárky postavená ze speciálního odlehčeného betonu. Společnost Lasvit je předním výrobcem designového skla, takže volba materiálu byla nasnadě. V roce 2014 byla vyhlášena architektonická soutěž, kterou dozoroval architekt Adam Gebrian, ale na přípravě se podílel také kreativní ředitel Lasvitu Maxim Velčovský a samozřejmě také majitel firmy Leon Jakimič.

Záměrem majitele bylo přemístit základnu firmy do centra českého sklářství, Nového Boru na Českolipsku. Potřeboval moderní a reprezentativní prostory pro stovku zaměstnanců. Koupě dvou zchátralých roubenek na malém náměstí kousek od centra města na první pohled nevypadala jako logický tah. Firma však získala od památkářů povolení dostavět další budovy v sousedství.

Do užšího výběru se dostaly čtyři týmy architektů. O své vizi přesvědčili nakonec OV architekti – název je zkratkou příjmení Jiří Opočenský a Štěpán Valouch. Přinesli

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Architektura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější