Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Můj život s Gorbačovem. Jak jsme s někdejším vládcem Kremlu slavili kulatiny

Michail Gorbačov ještě ve vysokém věku chodil a zajímal se o politiku. Na snímku je mu 89 let. Zdroj: duma.gov.ru
Michail Gorbačov ještě ve vysokém věku chodil a zajímal se o politiku. Na snímku je mu 89 let. Zdroj: duma.gov.ru

Někdejší vůdce Sovětského svazu Michail Gorbačov zemřel v 91 letech. Tento text vznikl jako vzpomínka na život za jeho působení při jeho devadesátinách před rokem a půl. Byly to moje Gorbačovovy páté kulatiny. Zpočátku jsem ho vůbec neznal, ale brzy jsme ho měli poznat všichni. Dnes by na něj někteří rádi zapomněli, opravdu zapomenout na něj ale nejde. Ani by to nebylo rozumné. Museli bychom si ho totiž zopakovat, píše v osobní vzpomínce editor Deníku N Jan Kudláček.

Padesátiny v jednaosmdesátém: než to začalo

Psal se březen 1981. Michail Gorbačov měl jiné kulatiny než dnes, takové ještě „kulatejší“. Před 40 lety mu bylo padesát. Byly to jeho první kulatiny, které jsem zažil, ačkoliv tehdy jsem to netušil.

Bylo mi tehdy teprve sedm let, politiku jsem ještě příliš nevnímal a žil jsem v za svobodným světem čím dál víc zaostávajícím normalizovaném socialistickém Československu s diktaturou komunistické strany řízené z ještě víc zaostávajícího Sovětského svazu. Že za obojí nese spoluvinu i on, jsem také ještě nemohl vědět. Ani že ji částečně napraví.

Jemu bylo padesát a z mého tehdejšího pohledu byl už tehdy starým mužem. Jak jsem zjistil zpětně,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Historie

Názor

Rusko

Komentáře, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější