Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Neznámý lídr, ale jasné a ambiciózní cíle. Piráti chtějí vyhrát evropské volby, pak ovládnout i ty v Česku

Celostátní fórum Pirátů. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Celostátní fórum Pirátů. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Chtějí se proměnit z malé strany na zásadního hráče na politické scéně. Prvním krokem jsou volby do Evropského parlamentu, v dalším chtějí vyhrát hlasování ve volbách do české Sněmovny v roce 2021. Cestu má začít veřejnosti dosud neznámý Marcel Kolaja, kterého Piráti v sobotu zvolili jedničkou kandidátky do europarlamentu.

Celostátní fórum zvolilo do čela kandidátky do evropských voleb veřejnosti neznámého Marcela Kolaju. Osmatřicetiletý softwarový specialista není sice široké veřejnosti známý, ale to neplatí uvnitř Pirátské strany. Vstoupil do ní v roce 2010, pracoval pro město Brno, zastupoval spolek Otevřená města, který se snaží přiblížit fungování radnic lidem. Podle straníků je tak ideálním expertem do Evropy.

Radost z volby spolustraníků měl i předseda strany Ivan Bartoš. On jako jednička a Kolaja jako dvojka spolu kandidovali do evropských voleb už v roce 2014. Tehdy těsně neúspěšně. „Mám z toho velkou radost a budu ti pomáhat, jak jen to bude možné,“ uvedl na tiskové konferenci.

Právě od voleb do evropského parlamentu před takřka pěti lety strana prošla velkou proměnou. Piráti disponují v současnosti 22 mandáty v Poslanecké sněmovně, v obecních volbách získali necelých dvacet procent. Dostali se do čela v Brně, Ostravě nebo Praze. Právě v hlavním městě zaznamenala strana prozatím svůj nejviditelnější personální úspěch, a to post pražského primátora.

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

A data z volebních modelů dokládají, že podpora Pirátů od voleb

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější