Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Některé čínské respirátory jsou na trhu jen díky nouzovému stavu. V normálních časech by nejspíš neprošly, říká vědec

Vladimír Ždímal, vedoucí oddělení chemie a fyziky aerosolů, Ústav chemických procesů AV ČR. Foto: archiv VŽ
Vladimír Ždímal, vedoucí oddělení chemie a fyziky aerosolů, Ústav chemických procesů AV ČR. Foto: archiv VŽ

Ministerstvo zdravotnictví považuje čínské respirátory KN95 za odpovídající ochranu na úrovni třídy FFP2. Výzkumník, na jehož pracovišti se respirátory testují, ale upozorňuje na to, že čínské výrobky na evropských tvářích netěsní. „V naprosté většině případů splňovala pomůcka normu jen v případě, že jsme ji přilepili páskou nebo lepidlem na hlavu figuríny,“ říká v rozhovoru Vladimír Ždímal, vedoucí oddělení v Ústavu chemických procesů Akademie věd, přední odborník na aerosoly.

Na českém trhu jsou vedle respirátorů FFP2 také výrobky označené KN95, které vláda doporučuje jako účinnou ochranu. Přesto se vyskytly informace o tom, že takto označené respirátory jsou druhořadé. Jak to je?

Respirátory označené KN95 se v běžné řeči označují jako čínská norma, ve skutečnosti jde o normu, která platí v zemích celé jihovýchodní Asie a možná i jinde. Na našem pracovišti jsme srovnávali účinnost respirátorů KN95 a těch, které byly vyrobené v Evropě. Psali jsme na základě tohoto srovnání posudek. Obě normy mají podobnou účinnost ochrany, tedy zhruba 94–95 procent. Já vidím hlavní rozdíl mezi oběma typy výrobků v tom, že ochranné pomůcky vyrobené pro jihoasijský trh jsou určené pro jiné typy tváří než výrobky pro trh evropský.

Takže respirátory určené pro asijské uživatele nesedí dobře na tvářích Evropanů?

Ano. Vychází se z jiných tělesných proporcí lebky, lékaři tomu říkají viscerocranium. V Evropě je rozšířené takzvané keltské viscerocranium, které má jiný tvar přední části obličeje. Respirátory z jihovýchodní Asie tak nám Evropanům hůře sedí na obličeji a nejdou dobře utěsnit.

A co se týče materiálů, ze kterých jsou vyrobené pomůcky označené jako KN95? Jsou stejně kvalitní jako u evropských respirátorů?

Ano, tyto materiály jsou srovnatelné. Na našem pracovišti jsme testovali několik desítek čínských respirátorů a zjistili jsme, že materiály téměř ve všech případech vyhověly podle evropské normy, jsou zhruba stejně dobré. Horší je takzvaný fit faktor, tedy o kolik procent se zhorší ochrana po připevnění pomůcky na obličej. Od loňského května do října jsme prováděli na takzvané testovací hlavě, tedy speciální figuríně, zkoušky těsnosti těchto pomůcek. Zatímco evropské respirátory seděly na figuríně většinou bez problémů, jihoasijské respirátory, které jsme dosud testovali, jsme nikdy nebyli schopni dostatečně utěsnit. V naprosté většině případů splňovala pomůcka normu jen v případě, že jsme ji přilepili lepicí páskou na hlavu figuríny.

Svou funkci tedy splňoval jen materiál, nikoliv těsnost…

Ano. Když jsme sundali tu pásku a nechali jsme respirátor utěsněný jen gumičkou (stejně jako to dělá běžný spotřebitel), tak klesla u těch nejlepších typů pomůcek účinnost z deklarovaných 95 procent pro FFP2 na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější